Dne 29. února 2024 proběhl na Střední škole gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku Místku již 9. ročník soutěže pod názvem Podbeskydský Ještěr.
Soutěže se zúčastnilo dvanáct soutěžících z deseti středních škol vyučujících učební obor Cukrář.
Naši školu reprezentovala žákyně 2. ročníku Lenka Šottlová. Svědomitě se připravovala na nelehký úkol pod vedením učitelky odborného výcviku Bc. Lenky Obrtlíkové.
Před zraky poroty a návštěvníků školy měla vytvořit slavnostní dort do hmotnosti 4 kilogramů na libovolné téma, v časovém limitu 5 hodin.
Lenka vytvořila technicky náročný, moderní dort zdobený ozdobami z taženého a litého karamelu. Dortu dominoval květ doplněný listy a jemnými vlasy z karamelu. Ozdoby z taženého karamelu jsou odbornou komisí velmi dobře hodnoceny, jelikož se jedná o náročnou cukrářskou techniku. Velmi zajímavá byla struktura povrchu dortu, tvořená různými opakujícími se tvary. Dort působil sladěním tvarů a barev velmi moderně. Čistá práce Lenky vše ještě znásobila. Velmi důležitá je ale i chuť dortu, která je hodnocena odbornou komisí a mnohdy rozhodne o vítězi. Dort, který vyrobila Lenka, měl čokoládový a mandlový korpus, naplněný čokoládovým krémem s mascarpone. Chuť doplňovalo pomerančové želé. Pomerančovou chuť ještě zvýraznilo prolití pomerančovým likérem Cointreau. Všechny ingredience spolu velmi dobře ladily a vytvářely vynikající chuť.
Můžeme říci, že až profesionální práce, vyzvedla naši soutěžící na nejvyšší ocenění a v silné konkurenci ostatních škol získala krásné 1. místo.
Naše žákyně, teprve druhačka Lenka Šottlová velmi dobře reprezentovala naši školu a opět náš tým dosáhl té nejvyšší příčky. Do školní sbírky bzeneckých cukrářů a cukrářek přibyl další zlatý pohár a zlatá medaile.
Lenka unavená, ale plná krásných dojmů a zážitků potěšila nejen nás, ale i své rodiče.









